Centrum Natuurgeneeskunde

moxaZowel binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen als in de Traditionele Europese Natuurgeneeskunde vormt moxibition een belangrijk onderdeel. Het is een vorm van warmtetherapie.

Bepaalde punten en zones op het lichaam –worden met behulp van moxa verwarmd. De intensieve aangename warmte kan diep in de spieren en meridianen binnen dringen. Dit heeft een positief effect op de inwendige organen.

Een moxabehandeling wordt doorgaans als zeer weldadig ervaren. Vooral bij chronische klachten door koude en vocht, spierpijn, rugklachten, buikklachten, gebrek aan energie, menstruatieklachten, littekenweefsel enz.

Wat is Moxa?

Voor moxa wordt gebruik gemaakt van de plant Artemisa Vulgaris (Bijvoet). De bloemen en bladeren van deze plant worden gedroogd en bijvoorbeeld tot een rol samengeperst.
 
Moxa kan op verschillende manieren toegepast worden, zoals met de verwarmende naaldtechniek waarbij moxa rond het acupunctuurnaaldje wordt gewonden. Of zonder naaldjes, zoals een moxastaaf die als een gloeiende sigaar bij de punten en zones op het lichaam wordt gehouden. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van een moxa TDP lamp.