Wat zijn Schussler celzouten?

Celzouten zijn specifieke voedingsstoffen, verkleinde mineralen zouten. Ze komen van nature voorkomen in en om onze cellen voor. Deze mineralen zouten zijn genoemd naar de biochemicus dr. Wilhelm Heinrich Schüßler (1821 – 1898). Als homeopathische arts heeft hij de Celzouttherapie ontwikkeld.

Hij heeft gezocht naar een methode om het lichaam te voorzien van minerale stoffen ter bevordering van de gezondheid, zonder de schadelijke bijwerking van hoger gedoseerde mineralen. Zo ontdekte en beschreef Schüssler vanaf ca 1873 de eerste celzouten.

Bij allerlei processen in het lichaam zijn minerale zouten betrokken. Celzouten worden niet door het lichaam aangemaakt. Alle levende wezens zijn afhankelijk van opname van mineralen via voedsel.

In een ideale situatie is er evenwicht tussen opname, verbruik en uitscheiding van celzouten. Volgens Schussler ontstaan klachten door verlies van de minerale zouten uit de lichaamscellen.

Bij tekorten kan je extra celzouten innemen in de vorm van smelt tabletjes. De opname van de celzouten gebeurd via het slijmvlies in de mond. En een beetje via het slijmvlies van de slokdarm. Daarna komen ze in het bloed en worden vervoerd  naar waar ze het hardst nodig zijn.

Er zijn tegenwoordig ook crèmes en lotions. Opname gebeurt dan via de huid.

De celzouten zijn door verwrijving met lactose bereid. Zes maal voor D6 of twaalf maal voor D12). Ze voorzien het lichaam van werkstoffen. Dit is niet hetzelfde als de bereidingswijze en werking volgens de homeopathie.

Hoe werken Schusslerzouten

Celzouten (mineralen) werken volgens een biochemisch principe. In 1858 werd de basis van de moderen geneeskunde gelegd met de “cellenleer” van professor Rudolf Virchow. Hij stelde “Het wezen van ziekte is de pathogeen veranderende cellen”. Daarop aansluitend zei Jacob Molenschott: “De zieke van de cel ontstaat door het verlies van anorganische zouten”. Hieruit trok Schussler de conclusie :“Dan moet gezondheid van de cel en dus die van het lichaam ontstaan door opheffing van het verlies”. Deze basisprincipes zijn nog steeds het fundament van moderne toepassing van biochemie.

Welke celzouten zijn er

Dr. Schüssler beschreef 12 basis celzouten met unieke eigenschappen:

nr. 1 Calcium fluoraticum
nr. 2 Calcium phosphoricum
nr. 3 Ferrum phosphoricum
nr. 4 Kalium chloratum
nr. 5 Kalium phosphoricum
nr. 6 Kalium sulfuricum
nr. 7 Magnesium phosphoricum
nr. 8 Natrium chloratum
nr. 9 Natrium phosphoricum
nr. 10 Natrium sulfuricum
nr. 11 Silicea
nr. 12 Calcium sulfuricum

Later werd de lijst met celzouten door andere chemici aangevuld met aanvullende zouten. Er zijn verschillende producenten van celzouten van wie de producten in werkzaamheid (kwaliteit) en prijs verschillen

Voor welke klachten helpen Schussler celzouten

Tips om een celzout te kiezen dat bij jou past

Voor een goed beeld welke celzouten nodig zijn om de balans te herstellen kan je gebruik maken van:

 • Gezichtsdiagnose, gezichtskenmerken.
  Zoals donker lijn onder het oog, roden oren en wangen, couperose, matte ogen, pigment vlekken
 • Aanwezige fysieke klachten en ongemakken
  Zoals spierspanning, hooikoorts, allergieën, slechts slapen, hormonen, vermoeidheid.
 • Kenmerkend gedrag of gevoel:
  Zoals perfectionisme, faalangst, opzien tegen van alles, aardig gevonden willen worden.
 • Afkeer van of behoefte aan
  Zoals koude dranken, hartig eten, koffie, frisse lucht, chocolade

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!