Wat zijn hormonen

Hormonen zijn chemische boodschappers. Ze spelen o.a. een belangrijke invloed bij de voortplanting. De belangrijkste hormoonklier is de hypofyse. Deze produceert belangrijke hormonen die een rol spelen bij hormonale regulatie zodat een vrouw regelmatig ovuleert. Tijdens de menstruatiecyclus is er een verloop van allerlei hormoonconcentraties: LH, FSH, progesteron, oestrogeen. Voor een goede hormoonfunctie moet de productie van hormonen op het juiste moment aan en uitgezet kunnen worden. Ook moet er voldoende van een hormoon geproduceerd worden.

Hoe ontstaan hormonale klachten

Onevenwicht in de productie van hormonen kunnen voor veel last zorgen tijdens verschillende periodes in het leven van een vrouw

  • de menstruatie cyclus -> menstruatieklachten
  • de poging om zwanger te raken -> infertiliteit
  • de zwangerschap, bevalling en postpartum
  • de periode van de overgang -> overgangsklachten

Wat is de invloed van stress op hormonen en hormonale klachten

1. Gezonde stress
Stress heeft als eerste een effect op het zenuwstelsel. Het overlevingssysteem wordt geactiveerd als reactie op gevaar met als doel te overleven. Denk aan hartkloppingen, snelle ademhaling, gejaagdheid, nervositeit enz. Een gezonde stress reactie betekent dat je kan aanpassen aan de veranderende situatie met een nieuw evenwicht. De rust komt terug, het lichaam kan energie opbouwen en herstellen. Zo werkt stress positief voor de gezondheid, persoonlijke groei en de weerbaarheid.

2. Stress en het hormonale systeem
Als stress langer aan houdt komt een tweede reactie opgang via het hormoonstelsel. Langdurige stressprikkel verstoort de balans in het hormoonsysteem. Met kans op hormonale klachten, uitputtingsgevoel, traag opgang komen ’s morgens, slecht slapen, slechte concentratie, overmatige alertheid, vermoeidheid, burn-out enz. In de periode van de overgang kan dit verergering geven van overgangsklachten.

3. Stress en het immuunsysteem
Wanneer de stressreactie niet (helemaal) uit gaat dan ontstaan er naast verstoringen in het hormonale evenwicht uiteindelijke ook negatieve invloeden op het immuunsysteem. Denk aan chronische klachten zoals vermoeidheid, maag en darmklachten, bijnieruitputting, ontstekingen, verminderde weerstand enz.

Hormonale klachten verminderen met acupunctuur en voetreflex?

Gelukkig kan je wat doen om nare menstruatieklachten of klachten tijdens de overgang te verminderen. Een acupunctuur behandeling via de meridianen kan veel doen bij hormonale regulatie. Voetreflex richt zich op stil worden in je hoofd, werkt rustgevend op het zenuwstelsel waardoor het hormoonstelsel in balans komt.

Artikelen over Hormonale klachten

Menstruatieklachten

De menstruatiecyclus De menstruatiecyclus is er om een zwangerschap op te vangen. Dit gebeurt met behulp van het hormoon oestrogeen en progesteron. De eerste menstruatie, menarche genaamd start gemiddeld tussen 12-14 jaar. Bij sommige meisjes eerder, als ze 8 of 9...

Overgangsklachten

De vrouwelijke overgang De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. Het is een reeële en vaak ingrijpende hormonale veranderingsperiode. Maar meestal gaat de overgang niet ongemerkt voorbij. Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang klachten en...