De vrouwelijke overgang

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. Het is een reeële en vaak ingrijpende hormonale veranderingsperiode. Maar meestal gaat de overgang niet ongemerkt voorbij. Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang klachten en ongemakken die het dagelijks leven verstoren. De een heeft er meer last van dan de ander.
Naast de fysieke hormonale veranderingen is de overgang ook een levensfase waarin nog meer veranderingen plaatsvinden: de kinderen worden zelfstandig, ouders vragen meer aandacht, in het werk kan je je afvragen hoe je verder wilt. Dit kan een periode van onzekerheid en onbalans met zich meebrengen wat effect heeft op het zenuwstelsel en hormonale systeem.

Wat is het verschil tussen de menopauze en de overgang

Elke vrouw heeft bij de geboorte een voorraad eicellen meegekregen. Daarna worden er geen eicellen meer aangemaakt. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd, tussen hun 40ste en 60ste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar.

Voor en na de laatste menstruatie is er een periode waarin de vrouwelijke hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze overgangsperiode is voor iedere vrouw verschillend en kan ca 5 – 10 jaar duren. Deze periode wordt de overgang, het climacterium, genoemd.
Wanneer alles weer tot rust gekomen is ontstaat er een nieuw hormonaal evenwicht: de postmenopauze.

Welke fases zijn er bij de overgang

Doordat de enkele laatste eicellen minder reageren op hormonen verandert het menstruatie patroon. Vaak wordt de menstruatie eerst heviger en vaker achter elkaar. Daarna minder vaak totdat het helemaal uitblijft. Deze periode heet ook wel de premenopauze.
Wanneer een vrouw een jaar niet ongesteld is geweest kan je zeggen dat zij haar menopauze, laatste menstruatie, heeft gehad. Dit tijdstip is dus alleen achteraf vast te stellen.

Vrouwen van wie de moeder vroeg in de overgang kwam hebben zelf een grotere kans vroeg in de overgang te komen.

Wat zijn overgangsklachten

Naast de veranderingen in het patroon van de menstruaties zijn er meer verschijnselen die samenhangen met de overgang. Veel vrouwen krijgen klachten en ongemakken die het dagelijks leven verstoren. Dit komt door schommelingen in de hoeveelheid oestrogenen in het bloed. En daardoor kan ook het “gelukshormoon” serotonine mee schommelen.

Welke symptomen horen bij de overgang:

 1. Opvliegers: plotselinge warmte aanvallen, hevige transpireren, gepaard met een rood gezicht
 2. Nachtzweten: flinke transpiratie aanvallen in de nacht
 3. Slaapproblemen: door nachtelijk transpireren, draaien en woelen, wel inslapen maar niet doorslapen
 4. Vermoeidheid: futloos, lusteloos
 5. Emotionele klachten: triestig, prikkelbaar, spanning, onrust, stemmingswisselingen, angst, minder concentratie en geheugenverlies.
 6. Onregelmatige of hevige menstruatie
 7. Gewrichtsklachten

Welke overgangsverschijnselen zijn er nog meer:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Droge huid en slijmvliezen
 • Urineverlies bij hoesten, niezen of sporten
 • Hartkloppingen,
 • Gewichtstoename
 • Obstipatie
 • Gewrichtsklachten, pijn in spieren
 • Gevoelig voor blaasontsteking
 • Vaginale droogte
 • Verminderde libido
 • Restless legs
 • Botontkalking (osteoporose)
 • e.a.

Overgangsklachten verminderen met acupunctuur

Kan je overgangsklachten behandelen? Jazeker! Hormonale klachten rondom de overgang zijn reëel en hebben een oorzaak. Je hoeft de klachten niet voor lief te nemen omdat ‘’het er nou eenmaal bij hoort”. Want je kan veel doen met acupunctuur op het gebied van overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, slapeloosheid, gewrichtsklachten en emotionele stemmingswisselingen.

Overgangsklachten verminderen met voetreflex

Al die veranderingen tijdens de overgang kunnen extra spanning opleveren. Dat heeft invloed op het hormonen systeem en uiteindelijk ook op het immuunsysteem. Een voetreflex behandeling werkt regulerend op verschillende lichaamssystemen waaronder het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Het werkt rustgevend en geeft je meer mogelijkheden om naar je innerlijke gevoel te luisteren.

Verschil tussen behandeling acupunctuur en voetreflex en een overgangsconsulent.

Een overgangsconsulent bespreekt wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde om je klachten te verminderen. Acupunctuur en voetreflex zijn behandelingen die gelijk iets doen om overgangsklachten te verminderen.

10 tips tijdens de overgang

 1. Ga elke dag naar buiten
 2. Drink voldoende water
 3. Doe leuke (creatieve) dingen voor jezelf
 4. Eet gezond
 5. Gebruik producten op basis van soja, peulvruchten: bevatten plantaardige hormoon fyto-oestrogeen.
 6. Vermijd suikers, alcohol, cafeïne, koffie, zwarte thee, chocolade en cola
 7. Beweeg 30 minuten per dag.
 8. Stop met roken,
 9. Vermijd stress en zorg voor voldoende rust: lichamelijk en geestelijk.
 10. Bepaalde medicijnen hebben effect op overgangsklachten, vraag je huisarts

Gerelateerde artikelen