Wat is oestrogeen
Samen met progesteron regelt oestrogeen de vrouwelijke menstruatiecyclus. Voor je welbevinden is het enorm belangrijk dat oestrogeen en progesteron goed op elkaar zijn ingespeeld.
Wat is oestrogeen tekort
Meestal komt een te laag oestrogeen voor tijdens de overgang. Toch zijn er ook vrouwen die tijdens hun vruchtbare jaren een te laag oestrogeengehalte hebben. Dit kan een negatief effect hebben op je kinderwens, vruchtbaarheid.
Welke klachten door oestrogeentekort
Onderstaand klachten kunnen symptomen zijn van oestrogeen tekort
- Doffe, droge, dunne huid
- Droog en dun haar
- Opvliegers en/of nachtzweten
- Makkelijk aankomen (vetopslag rondom buik)
- Slapeloosheid
- Te hoog cholesterol
- Vaginale droogte
- Moeilijk zwanger worden
- Onregelmatige menstruatie
- Niet happy, wisselende emoties
- Jeuk en/of allergie
Hoe kan je oestrogeen aanvullen
Je kan oestrogeen ook uit je voedingsmiddelen halen: plantaardig oestrogeen of fyto-oestrogeen. Denk aan:
- sojaproducten, tofu
- groenten zoals asperges, broccoli(kiemen), peulvruchten, groene paprika
- vruchten zoals appels en peren
- granen zoals tarwe
- zaden zoals lijnzaad
Ook belangrijk: B-vitamines. omega 3-vetzuren
Daarnaast bestaan er geconjugeerde oestrogenen: hormoontherapie via de (Huis)arts.
Na de menopauze is je lichaam in staat om vanuit buikvet wat oestrogeen aan te maken.
Oestrogeentekort rondom de overgang
Doordat de eitjes in de eierstokken opraken daalt in de periode voorafgaande aan de overgang (perimenopauze) de progesteron spiegel in de 2de helft van de cyclus.
Ook verminderd de productie van oestrogeen over de gehele cyclusperiode. Hierdoor raak vanaf ca 35jr minder makkelijk zwanger. Langzaamaan start de overgangsperiode, gemiddeld 46+.
In het begin zijn er symptomen zoals: prikkelbaar, moodswings, slapeloosheid, humeurig, geen zin, introverter, onregelmatige cyclus, vergeetachtigheid, in de war, nerveus. Er is minder collageen opbouw: huid slapper, dunner haar, minder stevige botten, droge slijmvliezen, minder soepele banden, pezen, spieren en bloedvaten.
Pas later: de bekende opvliegers.
Door minder eicellen. Zijn er minder ovulaties. En dus dalende oestrogeenspiegel. Ook het hormoon oxytocine. Zonder ovulatie zijn stofjes serotonine, dopamine, en oxytocine minder sterk aanwezig: je hebt niet zo’n zin in seks, of behoefte aan intimiteit. Dit zorgt ervoor dat je meer naar binnen keert. Je wilt rust en voelt je narrig
Oestrogenen schijnen een beschermende functie te hebben bij: hart-en vaatziekten, osteoporose, diabetes, blaasklachten, borstkanker Na de overgang is er minder oestrogeen aanwezig. Het idee is dat na de overgang deze bescherming daardoor minder zou zijn.
Na de menopauze verschuift de productie van oestradiol naar oestriol. Bij oestrogeen tekort heb je minder collageen opbouw. Huid slapper, dunner haar, minder stevige botten, droge slijmvliezen, minder soepele banden, pezen, spieren en bloedvaten.
Na de menopauze is je lichaam in staat om vanuit buikvet oestrogeen aan te maken. Dit is belangrijk omdat je eierstokken inmiddels zijn gestopt met de productie van dit hormoon. Dus: omarm je vetrolletjes vanwege deze belangrijke functie.
Acupunctuur is een manier om het hormonale systeem in balans te brengen. Tijdens elke periode van hormoonwisselingen.
Voetreflex kan veel rust brengen tijdens onrustklachten door dalende oestrogeen spiegel en progesteron tekort.