Wat is de schildklier
De schildklier is een vlindervormig orgaan in de hals. Het maakt schildklierhormonen aan die belangrijk zijn voor de stofwisseling, voor de groei en de geestelijke ontwikkeling. Schildklierhormonen hebben effect op het centraal zenuwstelsel, botten, hart en vaten, lever, maag/darm, vetweefsel spieren, ademhaling en de stofwisseling.
Welke schildklierhormonen zijn er
De schildklier maakt dag en nacht precies genoeg schildklierhormonen aan:
- T4 (thyroxine, ruim 80%)
- T3 (tri-joodthyronine, ongeveer 20%)
- Calcitonine
Om het schildklierhormoon te kunnen aanmaken, heeft de schildklier jodium nodig. Jodium zit o.a. in brood, melk, vis en eieren.
Naast jodium is ook tyrosine nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon. Tyrosine zit in eiwitrijke voedingsproducten zoals melk, melkproducten, vlees, vis, noten en peulvruchten. Uit tyrosine en jodium wordt T4 en T3 gemaakt. Naar behoefte van het lichaam, weefsels en cellen wordt T4 omgezet in T3. Dat gebeurt onder andere in de lever, de spieren en de hersenen.
De schildklier maakt ook het hormoon calcitonine in de c-cellen van de schildklier. Calcitonine zorgt ervoor dat er niet te veel calcium of kalk vanuit de botten in het bloed komt.
Stress? Bij veel stress wordt Thyrosine gebruikt om adrenaline aan te maken in plaats van schildklierhormoon aan te maken.
Hoe wordt de schildklier aangestuurd
Je hersenen sturen de werking van de schildklier aan. Als er te weinig schildklierhormoon in het bloed zit dan zorgen de hypothalamus en de hypofyse ervoor dat de schildklier meer schildklierhormoon gaat aanmaken.
En omgekeerd als er te veel schildklierhormoon in het bloed zit dan zorgen de hypothalamus en de hypofyse ervoor dat de schildklier minder schildklierhormoon gaat aanmaken. De hypothalamus maakt voor dat doel TRH aan en de hypofyse TSH. Het gevormde schildklierhormoon wordt opgeslagen in de follikels of blaasjes van de schildklier.
Wat doet het schildklierhormoon
Zorgt voor balans bij
- temperatuurregulatie
- glucoseregulatie
- hartfrequentie
- zin om te bewegen
- eetlust
Gewichtstoename? Een dalend hormoon progesteron kan mede een reden zijn waardoor de schildklierfunctie trager wordt. Een mogelijke extra reden voor gewichtstoename.
Schildklierproblemen
Een niet goed werkende schildklier geeft zowel lichamelijke als psychische klachten. Veel klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. Daarom is een bloedonderzoek noodzakelijk om te weten of de schildklier de oorzaak is.
Door hormoonveranderingen in de zwangerschap is een vrouw na de bevalling gevoeliger voor schildklierverstoringen. Vaak is dat een te snelle schildklier. Het lichaam probeert dan om de verhoogde energievraag te ondervangen Extra jodium, zink, selenium en vitamine D3 kan dan helpen.
Klachten van een te trage, langzame schildklier (hypothyreoïdie)
De schildklier maakt te weinig schildklier hormoon aan. Hierdoor verlopen verschillende processen in je lichaam (stofwisseling) langzamer. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. De meest voorkomende klachten zijn:
- vermoeidheid, geen energie, uitputting
- traag, loom
- depressieve gevoelens
- kouwelijk
- gewichtstoename
- concentratiestoornissen, vergeetachtigheid
- droge huid
- haarverlies
- hartklachten
- heesheid
- obstipatie
- spierpijn
- e.a.
Klachten van een te snelle schildklier (hyperthyreoïdie)
De schildklier maakt te veel schildklier hormoon aan. Hierdoor verlopen verschillende processen in je lichaam (stofwisseling) te snel. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Of omslaan naar een te trage schildklier. De meest voorkomende hyperthyreoïdie klachten zijn:
- afvallen
- angst
- geïrriteerdheid
- hartkloppingen
- opgejaagd gevoel
- slaapproblemen
- zweten
- e.a.
Schildklierproblemen en te hoge prolactine spiegels kunnen kans op postnatale depressie geven.
Vruchtbaarheid en schildklierhormoon
Te veel of te weinig schildklierhormoon kan leiden tot een minder goede werking van de eierstokken. Met als gevolg dat er minder vaak een eisprong (ovulatie) optreedt, soms ook een onregelmatige menstruatie en moeite om zwanger te worden (fertiliteit problemen).
Daarnaast is ook voldoende schildklierhormoon nodig in de vroege zwangerschap om te zorgen voor innesteling van de bevruchte eicel en voor de vorming van de moederkoek (placenta). Eerst heeft de foetus schildklierhormoon van de moeder nodig voor zijn ontwikkeling. Vanaf ongeveer 12 weken gaat de foetus ook zelf schildklierhormoon aanmaken
Trage schildklier en de overgang
In de overgangsperiode neemt de aanmaak van het eierstokhormoon progesteron af. Progesteron is ook een belangrijk hormoon voor het functioneren van de schildklier. Hierdoor kan de schildklier trager gaan werken. Wat een extra reden kan zijn voor gewichtstoename tijdens de overgang. Er zijn aanwijzingen dat overgangsklachten bij mensen met hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) intenser zijn.
Stressregulatie met voetreflexzonetherapie
Aangezien stress invloed heeft op het creëren van een tekort aan schildklierhormoon is het goed om aan stressregulatie te doen. Voetreflex helpt je heerlijk ontspannen. De behandeling balanceert je zenuwstelsel en je hormoonstelsel. Een echte aanrader.
Klachten en symptomen kunnen meerdere oorzaken hebben. Ik adviseer je daarom altijd om klachten met je (huis)arts te bespreken.
Genoemde adviezen zijn nooit medische adviezen