Wat is een normale menstruatiecyclus
De eerste menstruatie (ongesteldheid), menarche genaamd start komt bij de meeste meisjes tussen 12-18 jaar. Bij sommige meisjes eerder, als ze 8 of 9 jaar zijn. En sommige meisjes worden pas voor het eerst ongesteld als ze 15 of 16 jaar zijn.
Tot 6 maanden na de menarche kan de cyclus onregelmatig zijn.
De menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en 36 dagen, met 28 dagen als gemiddelde. Tijdens de menstruatiecyclus is er een verloop van allerlei hormoonconcentraties. Ze zijn nodig voor een goede vruchtbaarheid (fertiliteit).
Menstruatie duurt 3 – 7 dagen met een volume van 30 – 80 ml per cyclus. In het begin lichtrood. Kleurt langzaamaan donkerder. Geen klonters, geen sterke geur, niet waterig of kleverig.
De laatste menstruatie is tijdens de overgang en heet de menopauze, gemiddeld is dit rond 51 jr. Er is dus geen menstruatie meer na de menopauze.
Wat zijn de 4 fases van de menstruatiecyclus
- Menstruatie fase (dag1-7)
Treedt op als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Hierdoor is er een sterke daling van progesteron productie. Er ontstaat kramp in de bloedvaten waardoor het baarmoederslijmvlies afsterft en afgestoten wordt. Dit gaat gepaard met bloedverlies. Met gemiddeld 50-100ml menstruatiebloed volume. In het begin heeft menstruatiebloed een lichtrode kleur, later wat donkerder. Idealiter heeft het geen klonters, geen geur, is niet waterig of slijmerig. - Folliculaire fase, oestrogene fase, opbouw fase; follikel uitgroei tot een rijpe eicel (dag 5-15)
Hormonen FSH en LH nemen toe. Oestrogeen wordt geproduceerd. Hierdoor neemt de dikte van het baarmoederslijmvlies toe. - Eisprong, ovulatie; de rijpe eicel komt vrij (dag 10-14)
Hormonen FSH en LH bereiken hun piek. LH spurt (zichtbaar met ovulatietest) leidt 9-12 uur later tot ovulatie. Het etje is slechts 24 uur beschikbaar voor bevruchting. Uit de lege dop van de eicel wordt het corpus luteum gevormd. - Luteale fase (dag 15-28)
Corpus luteum zet produktie van oestrogeen voort en gaat ook progesteron aanmaken. Progesteron zorgt afscheiding van slijmerig vocht, toename lichaamstemperatuur. Het baardmoedersmijnvlies zwelt op als een spons. Het wordt de ideale conditie voor een eventuele innesteling.- óf bevruchting (zwangerschap)
- óf geen bevruchting. Het corpus luteum gaat ten grond. De produktie van oestrogeen en progesteron neemt af. Gevolg: menstruatie
In deze verschillende fases draait het om evenwicht tussen de hormoonspiegels oestrogeen en progesteron.
Menstruatieklachten ontstaan als er een hormonale disbalans is tussen deze vrouwelijke hormonen.
Vanaf je geboorte bevatten je eierstokken een aantal onrijpe follikels. Daar moet je het de rest van je leven mee doen. De menopauze is de laatste menstruatie, dat was dus de laatste eicel.
Je hersenen, het schakelcentrum voor je cyclus
Het vrouwelijke voortplantingssysteem wordt aangestuurd door je hersenen: hypothalamus, hypofyse voorkwab en die sturen je eierstokken aan.
- Via het hormoon GnRH gemaakt in de hypothalamus, komt het luteïniserend hormoon LH en follikelstimulerend hormoon FSH uit de hypofyse vrij.
- LH stimuleert de afgifte van progesteron (uit eierstokken).
- FSH stimuleert de afgifte van oestrogeen (uit eierstokken). Ze zorgen ervoor dat de eisprong op gang komt.
Vruchtbaarheid (fertiliteit)
De vrouwen met een kinderwens en die zwanger proberen te raken van hun eerste kind is:
- Na 3 maanden zwanger: ruim 50% zwanger
- Na een half jaar: bijna 70% zwanger
- Na anderhalf jaar: 8 van de 10 vrouwen zwanger
- Uiteindelijke onvrijwillig kinderloos: 3% van de vrouwen