Wat is endometriose

Bij vrouwen met endometriose groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder.
Hierdoor kunnen verschillende organen aangetast zijn:

  • in de buikholte op het buikvlies
  • buitenkant eierstokken, eileiders,
  • blaas en/of darmen
  • in de borstkas op de longen en/of het middenrif.

Het slijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt reageert op dezelfde manier op de vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) als het slijmvlies in de baarmoeder. Het wordt tijdens elke menstruatiecyclus dikker met menstruatiebloeding.

Dit veroorzaakt irritatie en kan ontstekingen, littekenvorming en verklevingen geven. Met vele klachten tijdens de menstruatie. De klachten chronisch worden. Naast lichamelijke klachten hebben veel vrouwen ook last van psychische klachten.

Wat is Adenomyose

Adenomyose is een vorm van endometriose waarbij het baarmoederslijmvlies zich bevindt in de spierwand van de baarmoeder. Het is een goedaardige afwijking.

De meest voorkomende endometrioseklachten

  • Extreme menstruatie (buik) pijn
  • Uitstralende pijn naar de rug of de benen
  • Ovulatiepijn
  • Problemen bij stoelgang en plassen tijdens de menstruatie
  • Pijn bij de (rechter) schouder tijdens de menstruatie
  • Pijn tijdens de sex
  • Vruchtbaarheidsproblemen, infertiliteit, miskramen
  • Chronische vermoeidheid en lusteloosheid

Naast lichamelijke klachten hebben veel vrouwen ook last van psychische klachten.
Endometriose kan levenskeuzes noodgedwongen veranderen, relaties beïnvloeden en normaal functioneren op het werk of in de vrije tijd in de weg staan.

De klachten bij endometriose verschillen van vrouw tot vrouw. variërend van geen tot ernstige klachten. De plaats waar de endometriose zich bevindt is van invloed op de klachten

Endometriose en vruchtbaarheid

Door operaties kan het weefsel verwijderd worden. Dit geeft een risico op littekens die de eileiders blokkeren. Endometriose kan ook effect hebben op de innesteling van een bevruchte eicel. Indirect kan endometriose schade leveren aan het sperma of het eitje.

Ongeveer 30-50% van de vrouwen met endometriose is onvruchtbaar.

Hoe ontstaat endometriose

Tot dusver lijkt de oorzaak door meerder factoren te komen. Vrijwel zeker is een genetische aanleg. Een specifieke vorm kan zich zelfs al in de embryonale fase ontwikkelen. Een andere theorie is dat de endometriose zich ontwikkelt tijdens het menstrueren.
Volgens de Chinese geneeskunde ligt de oorzaak van endometriose bij onvoldoende energie doorstroming in het bekken. Dit kan in je aanleg zitten of door voeding komen.

Hoe vaak komt endometriose voor

Bij 10% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. Meestal ontwikkelen vrouwen met endometriose de eerste symptomen binnen de eerste 2 jaar na start menstruatie. De diagnose wordt via een kijkoperatie gesteld.

Tijdens de overgang stopt de groei en afstoting van het slijmvlies. Ook de stukjes buiten de baarmoeder groeien dan niet meer. Ze zitten er nog wel, maar geven meestal geen klachten meer. De endometriose is dan tot rust gekomen.

Endometriose en voeding

  1. Zorg voor versterkende voeding. Denk aan groente (o.a. bietjes), fruit, peulvruchten. Weinig vlees, vis, ei. Wel granen maar geen tarwe i.v.m. gluten. Vermijd suiker.
  2. Vermijd tijdens de menstruatie zwaar verteerbaar, gefrituurd eten, koude dranken en koud voedsel (yoghurt). Kies voor een warm ontbijt (havermoutpap). Gebruik verwarmende kruiden zoals kaneel kardemom, gember, kurkuma.
    (aanbevolen door de Endometriosestichting)

Endometriose en acupunctuur

Acupunctuur kan endometriose pijn aanzienlijk verminderen. Daarbij helpt acupunctuur om de hormonale disbalans te herstellen. Aanvullend op een behandeling bij een gynaecoloog kan acupunctuur helpen om de vruchtbaarheid te vergroten.

Endometriose en voetreflex

Voetreflexmassage helpt mee om voldoende ontspanning en rust te creëren. Dit werk gunstig op endometriose klachten.

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!