Wat is Premenstrueel syndroom
Een syndroom, ziektebeeld is een verzameling van verschijnselen die vaker in dezelfde combinatie optreedt, en dus als eenheid moet worden opgevat. Aldus Wikipedia. Premenstrueel betekent vóór de menstruatie. Dat kan variëren van 2 dagen tot wel 10 dagen voor de menstruatie.
Wanneer heb je last van PMS
Het Premenstrueel syndroom bestaat uit maandelijks terugkerende psychische en lichamelijke klachten. Dit zijn menstruatieklachten: hebben te maken met je menstruatiecyclus. Het begint in de luteale fase: een week vóór de menstruatie. Maar dit kan variëren tussen 2 – 10 dagen voorafgaand aan de menstruatie. Tijdens de menstruatie verdwijnen de klachten. Vervolgens ben je minimaal een week klachten vrij. Het komt het meest voor in de leeftijd tussen 35-45 jaar. Ook oudere vrouwen met overgangsklachten kunnen PMS klachten krijgen. Na de overgang, als de menstruatie gestopt is, zijn PMS klachten verdwenen.
De klachten zijn vaak zó erg dat ze dagelijkse activiteiten belemmeren. Vaak worden de klachten niet door de omgeving begrepen. Je raakt jezelf elke maand kwijt. Je voelt je elke maand even verloren: ongelukkig en zonder levenslust.
PMS kan een hoog prolactine level geven (vrouwelijk stresshormoon).
Naast PMS heb je ook de ernstigere variant van PMS namelijk PMDD Premenstrual Dysphoric Disorder. Dit zijn vooral emotionele klachten zoals premenstruele depressie, prikkelbaarheid en angst.
Menstruatieklachten, zoals PMS, horen er niet gewoon bij. Dat is wat zoveel vrouwen denken en daarom jaren van hun leven onnodig lijden.
Wat zijn oorzaken van PMS
Waarschijnlijk speelt onbalans in de hormonen spiegel oestrogeen en progesteron een belangrijke rol bij PMS klachten. In de 1ste helft van de cyclus is normaal gesproken oestrogeen dominant, in de 2de fase van de cyclus is progesteron dominant. Bij PMS klachten zie je vooral verlaagd progesteron vergeleken met oestrogeen. Stress en depressie hebben een negatief effect op PMS klachten. Verhoogde productie of gevoeligheid van het hormoon prolactine kan van invloed zijn. Insulineresistentie kan ermee te maken hebben. Ontstekingen kunnen een rol spelen.
Welke klachten zijn kenmerkend voor PMS
De hevigheid verschilt per vrouw. En je kan één of verschillende klachten tegelijk ervaren.
- gespannen borsten, pijn in de borsten
- prikkelbaarheid, huilbuien, verdriet om niks, angst, depressie, ongelukkig voelen
- moodswings, stemmingswisselingen, intense emoties
- food cravings, hongergevoel, onbedwingbare trek
- hoofdpijn
- buikpijn
- opgeblazen gevoel
- vocht vasthouden
- huidproblemen, acné
- brain fog, duf in je hoofd
- vermoeidheid, slaapproblemen, weinig levenslust
- hartkloppingen
- gewrichtspijn, spierpijn
PMS klachten verlichten met acupunctuur
Vanuit de Chinese geneeskunde bekeken is het echt niet nodig om door te lopen met PMS klachten. Acupunctuur is zeer geschikt om hormonen te balanceren via acupunctuurpunten op de meridianen van het lichaam. En daarmee klachten in de tweede helft van de cyclus te verminderen.
Ontspanning en stressregulatie met voetreflex
Voetreflexzonetherapie is zeer waardevol als het gaat om ontspanning en stressverlichting te verkrijgen. Ook bij het hormonale systeem wordt gereguleerd door een voetreflex behandeling