Wat is endometriose

Endometriose is een goedaardige, chronische aandoening. Bij vrouwen met endometriose groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Hierdoor kunnen verschillende organen of orgaansystemen aangetast zijn: in de buikholte op het buikvlies, eierstokken, eileiders, blaas en/of darmen, in de borstkas op de longen en/of het middenrif.
Het slijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt reageert op dezelfde manier op de vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) als het slijmvlies in de baarmoeder, namelijk cyclisch dikker worden, afstoten en menstruatiebloeding.
Dit veroorzaakt irritatie en kan leiden tot ontsteking, littekenvorming en verklevingen. En kan vele klachten geven tijdens de menstruatieperiode. Later kunnen de klachten chronisch worden. Naast lichamelijke klachten hebben veel vrouwen ook last van psychische klachten.

Wat is Adenomyose

Adenomyose is een vorm van endometriose waarbij het baarmoederslijmvlies zich bevindt in de spierwand van de baarmoeder. Het is een goedaardige afwijking.

Hoe vaak komt endometriose voor

Bij 10% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. Meestal ontwikkelen vrouwen met endometriose de eerste symptomen binnen de eerste 2 jaar na start menstruatie.
Tijdens de overgang stopt de groei en afstoting van het slijmvlies. Ook de stukjes buiten de baarmoeder groeien dan niet meer. Ze zitten er nog wel, maar geven meestal geen klachten meer. De endometriose is dan tot rust gekomen.

Welke klachten kan je hebben bij endometriose

De klachten bij endometriose verschillen van vrouw tot vrouw. variërend van geen tot ernstige klachten. De plaats waar de endometriose zich bevindt is van invloed op de klachten

De meest voorkomende endometrioseklachten

  • Extreme menstruatie (buik) pijn
  • Uitstralende pijn naar de rug of de benen
  • Ovulatiepijn
  • Problemen bij stoelgang en plassen tijdens de menstruatie
  • Pijn bij de (rechter) schouder tijdens de menstruatie
  • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
  • Vruchtbaarheidsproblemen, infertiliteit, miskramen
  • Chronische vermoeidheid en lusteloosheid

Naast lichamelijke klachten hebben veel vrouwen ook last van psychische klachten.
Endometriose kan levenskeuzes noodgedwongen veranderen, relaties beïnvloeden en normaal functioneren op het werk of in de vrije tijd in de weg staan.

Hoe ontstaat endometriose

Tot dusver lijkt de oorzaak door meerder factoren te komen. Vrijwel zeker is een genetische aanleg. Een specifieke vorm kan zich zelfs al in de embryonale fase ontwikkelen. Een andere theorie is dat de endometriose zich ontwikkelt tijdens het menstrueren.
Volgens de Chinese geneeskunde ligt de oorzaak van endometriose bij onvoldoende energie doorstroming in het bekken. Dit kan in je aanleg zitten of door voeding komen.

Endometriose en voeding aanbevolen door de Endometriosestichting.

  1. Zorg voor versterkende voeding. Denk aan groente (o.a. bietjes), fruit, peulvruchten. Weinig vlees, vis, ei. Wel granen maar geen tarwe i.v.m. gluten. Vermijd suiker.
  2. Vermijd tijdens de menstruatie zwaar verteerbaar, gefrituurd eten, koude dranken en koud voedsel (yoghurt). Kies voor een warm ontbijt (havermoutpap). Gebruik verwarmende kruiden zoals kaneel kardemom, gember, kurkuma.

 

Endometriose en acupunctuur

Acupunctuur kan endometriose pijn aanzienlijk verminderen. Daarbij helpt acupunctuur om de hormonale disbalans te herstellen. Aanvullend op een behandeling bij een gynaecoloog kan acupunctuur helpen om de vruchtbaarheid te vergroten.

Endometriose en voetreflex

Voetreflex kan meehelpen om, voorafgaand aan de menstruatie, voldoende ontspanning en rust te creëren. Wat gunstig werkt op endometriose klachten.

Gerelateerde artikelen

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!