Fertiliteit (vruchtbaarheid)

Fertiliteit is een ander woord voor vruchtbaarheid. Ook wel het vermogen om nakomelingen te produceren. Infertiliteit betekent onvruchtbaarheid.

Waarom zwanger worden niet makkelijk lukt

De kans om binnen een jaar zwanger te raken is ongeveer 80%. Ongeveer 1 op de 6 paren heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Hiervan ligt de oorzaak 1/3 bij de man, 1/3 bij de vrouw. En soms ligt de oorzaak bij beide partners. Er zijn verschillende redenen waarom het zwanger raken niet lukt:

  • Er kunnen medische redenen zijn zoals schildklier, PCOS.
  • Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen medische oorzaak gevonden. Hier kan acupunctuur veel doen.
  • De leeftijd van de vrouw is vaak een belangrijke factor
  • Maar ook stress is niet bevorderlijk om zwanger te raken

Fertiliteit en de schildklier

Te veel of te weinig schildklierhormoon kan leiden tot een minder goede werking van de eierstokken. Met als gevolg dat er minder vaak een eisprong (ovulatie) optreedt, soms ook een onregelmatige menstruatie en moeite om zwanger te worden.

Daarnaast is ook voldoende schildklierhormoon nodig in de vroege zwangerschap om te zorgen voor innesteling van de bevruchte eicel en voor de vorming van de moederkoek (placenta). Eerst heeft de foetus schildklierhormoon van de moeder nodig voor zijn ontwikkeling. Vanaf ongeveer 12 weken gaat de foetus ook zelf schildklierhormoon aanmaken

Vruchtbaarheid (fertiliteit) verbeteren met acupunctuur

Helaas gaat het zwanger worden niet bij iedereen vanzelf. Misschien is er medisch niets te vinden. Toch ben jij nog steeds niet zwanger. Dit geeft je extra spanning en stress. Wat weer effect heeft op je hormoonspiegels. Je wilt stressreductie en cyclusregulatie, ovulatie bevorderen en hormoonproductie stimuleren. Óf holistische begeleiding tijdens je fertiliteitstraject. Om de medicatie maximaal te ondersteunen en bijwerkingen te minimaliseren. Acupunctuur helpt je hierbij

Eén op de drie stellen met vruchtbaarheidsproblemen, besluit alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en voetreflex te proberen. Zie ook Freya

Positief effect van voetreflex op vruchtbaarheid (fertiliteit)

Spanning en stress omdat je nog altijd niet zwanger bent is best te begrijpen. Helaas heeft het een negatief effect op je hormoonspiegels. voetreflex brengt je ontspanning in je denken. Hierdoor krijgt je weer vertrouwen in je lichaam. Daarnaast brengt het je zenuwstelsel tot rust en je hormoonspiegel in balans.

Wat kan je regulier doen bij vruchtbaarheidsproblemen

Als er na een 6-12 maanden nog altijd geen zwangerschap heeft plaatsgevonden kan een gynaecoloog een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek (OFO). Hiermee wordt getracht factoren op te sporen die een zwangerschap in de weg kunnen zitten.

Mogelijke vruchtbaarheidsbevorderende behandelingen zijn:

  • ovulatie-inductie
  • intra-uteriene inseminatie (IUI)
  • IVF / ICSI