Wat is acupunctuur

Acupunctuur heeft zich over een periode van meer dan 2000 jaar ontwikkeld. Het is gebaseerd op oude geschriften, uitgebreide klinische observatie. Het heeft daarnaast wortels in de Taoïstische filosofie. En ook de logica, het bewustzijn en de gewoonten van de Oosterse wereld. Maar het schijnt dat kennis van energiebanen ook al in de tijd van Atlantis (12.500 jaar geleden) bekend was.
Acupunctuur valt onder Traditionele Chinese geneeskunde. In de jaren zeventig verschenen in Amerika anekdotes over operaties zonder verdoving die plaatsvonden in China. De patiënt was bij bewustzijn maar voelde geen pijn. De techniek die werd toegepast heette acupunctuur.
In de jaren daarna werd acupunctuur populair in het Westen van de wereld. Inmiddels is acupunctuur in Nederland redelijk geaccepteerd. Westers wordt de werking van acupunctuur veelal verklaart vanuit de neurofysiologie en biochemie. De westerse medische en wetenschappelijke wereld heeft echter nog niet serieus aandacht besteed aan de traditie en achtergrond van het ontstaan van deze techniek.

Er zijn verschillende stromingen binnen de acupunctuur zoals: Chinese, Japanse, Koreaanse en Westerse. En binnen deze stromingen zijn er verschillende stijlen. Niet iedere stijl is even effectief voor elke klacht.

De naam acupunctuur komt van het latijnse “acu” wat naald betekent en het latijnse “punctus” wat prikken betekent. Letterlijk vertaald betekent acupunctuur “prikken met naalden”. In het Chinees heet acupunctuur Zhen Jie: ”therapie met naalden”.

Wat is de gedachtengang achter acupunctuur

Het uitgangspunt bij deze therapie-met-naalden is het herstel van de energiebalans in het lichaam. Het idee is namelijk dat onbalans in energie zich uit in lichamelijke of geestelijke klachten. De in de huid geplaatste naaldjes balanceren het lichaamseigen reguleringssysteem: de meridianen. Zodat de natuurlijke en persoonlijke balans herstelt. Hierdoor verminderen klachten.

In de Chinese geneeskunde wordt verder gekeken dan de klacht. Er wordt geprobeerd om diverse symptomen en tekens te groeperen. De aandacht is gericht op het vinden van een onevenwichtige situatie in het lichaam van de persoon met de klacht: het disharmonisch patroon. Dat patroon is de basis voor een acupunctuurbehandeling. Met als uiteindelijke doel bijvoorbeeld:

  • Blokkades van de energiestroom (Qi) opruimen
  • Qi of voeding versterken
  • Zieke Qi verwijderen

Wat doet een acupuncturist

Een acupuncturist helpt via naadjes de functie van de aangedane meridiaan, orgaan of lichaamsdeel te herstelen. Door gebruik te maken van een meridiaanpunt of acupunctuurpunt op de oppervlakte van het lichaam worden processen binnen in het lichaam beïnvloed. Omdat de activiteit van Qi en voeding die door de meridiaan gaat wordt beïnvloed. Hierdoor herstelt de energiebalans en de lichaamsfuncties.

Waar helpt acupunctuur bij

Veel klachten zijn met deze vorm van Chinese geneeskunde te behandelen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een indicatielijst opgesteld met een groot aantal lichamelijke en geestelijke klachten waarbij acupunctuur effectief is bij, bijvoorbeeld:

In het oude China gingen ook gezonde mensen naar de dokter. Want TCM heeft van oorsprong, naast de behandeling van ziekten, ook een belangrijk preventief karakter.

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!