Wat zijn meridianen nu eigenlijk

Volgens de Chinese geneeskunde is een meridiaan een onderdeel binnen een verweven energienetwerk door het hele lichaam. Ze verbinden daarmee het hele lichaam met alle lichaamsdelen.
Het meridianensysteem vormt paden waardoor vitale energie “Qi”, kracht en voeding “Bloed” zich beweegt. Hiermee stellen ze de voeding en functies in alle lichaamsdelen en de weefsels zeker.
Meridianen zijn een communicatie systeem dat informatie overbrengt van de organen en de meridianen zelf.
Een verstoring probeert het meridiaansysteem zelf op te lossen. Wanneer dit niet lukt kan de de functie van een lichaamsgebied niet gegarandeerd worden. Hierdoor zal pijn, ongemak ontstaan.

“Waar pijn is, is stagnatie” – Chinees gezegde

Wat is de meridiaantheorie

Dit systeem is wellicht ouder, spiritueler en holistische dan de huidige westerse wetenschap en geneeskunde. Het idee is dat een storing in een meridiaan verwarring in de het verloop van een meridiaan veroorzaakt. Met als gevolg disharmonie langs de meridiaan: bijvoorbeeld een orgaanprobleem. Of andersom, dat verwarring in de meridiaan het gevolg is van het een onbalans met het orgaan dat met die meridiaan verbonden is.
Acupunctuur helpt de functie van de aangedane meridiaan te herstelen. Door gebruik te maken van meridiaanpunten of acupunctuurpunten op de oppervlakte van het lichaam worden processen (zoals hormonen) binnen in het lichaam beïnvloed.

Hoeveel meridianen zijn er

Het netwerk van energiebanen bevat:

  • 12 gewone meridianen, dit zijn 6 handvoet paren gekoppeld aan Yin en Yang organen
  • 8 wonder of buitengewone meridianen
  • veel klein en fijnere energiebanen

De energiebanen liggen gelaagd in het lichaam op verschillende diepte levels. Een meridiaan op een diepe level controleert diepere lichaamsfuncties en behandeld dieper liggende symptomen bijvoorbeeld hormonale problemen zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bijna alle acupunctuurpunten zijn via een of meer meridianen werkzaam.

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!