Home » Blog » Acupunctuur » Acupunctuur: iets-met-naalden toch?
ooracupunctuur enschede

Acupunctuur: iets-met-naalden toch?

door | 22 dec, 2021 | Acupunctuur

Het steken met naalden voor therapeutische doeleinden oftewel acupunctuur.

Klinkt best spannend als je het zo leest. Maar het valt serieus mee. En zonder wikipedia-achtig over te komen lijkt het me wel pasend om hier iets over acupunctuur te schrijven.

Er was eens…de eerste schriftelijke vermelding van acupunctuur dateert van de 2e eeuw voor onze jaartelling. In Europa wordt een acupunctuurbehandeling voor het eerst bekend in ca 1680. Maar weet je dat het veel ouder is? Want ten tijde van Atlantis, 10.800 jaar voor onze jaartelling, was men al bekend met energiesystemen in het lichaam.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en westerse geneeskunde

Er is een belangrijk verschil tussen traditionele Chinese geneeskunde, waarvan acupunctuur een onderdeel is, en de westerse geneeskunde.

De westerse geneeskunde gaat uit van een anatomisch-fysiologisch mensbeeld, causaal-analytische wetenschap. Vooral de uitkomst van het meetbare onderzoek is het middelpunt. Westers wordt de werking van acupunctuur veelal verklaart vanuit westerse neurofysiologie en biochemie.

De Chinese geneeskunde beschrijft de mens als deel van een kosmisch energetische constructie. Het gaat uit van een energetisch mensbeeld: hoe energie verdeeld is. Er wordt bij klachten gezocht naar waar er onbalans is in de energieverdeling. De duizenden jaren van klinische ervaringen van de Chinese artsen en de positieve resultaten verlenen dit klassieke Chinese systeem geloofwaardigheid.

Volgens mij kan je de verschillende systemen niet met elkaar vergelijken. Ik denk dat er voor beide systemen een eigen waardevolle plaats in te ruimen is.

Is alle acupunctuur hetzelfde

Nee, er zijn verschillende stromingen binnen de acupunctuur. Bijvoorbeeld: Chinese, Japanse, Koreaanse en Westerse. En binnen deze stromingen zijn er verschillende stijlen. Niet iedere stijl is even effectief voor bepaalde klachten.

De acupunctuur stijlen die effectief zijn bij het behandelen van pijn zijn: dr. Tan Balance Method Acupuncture en Master Tung Acupuncture. Deze gebruik ik in mijn praktijk en ik ben daarvoor, door de grootste opleider in de Tan Balans Methode Acupunctuur Nederland, opgeleid.

Leversenergie (Qi) en meridianen

Volgens de ervaringen van oude Chinese artsen stroomt levensenergie (Qi) in een bepaald ritme en volgorde door een systeem van energiebanen: meridianen genaamd. Dit komt overeen met een netwerk, dat steeds fijner wordt en zo je hele lichaam bestrijkt. Je kan meridianen zien als een “rivier” die door je lichaam stroomt. En het “water” in de rivier is dan de Qi.

Je kan de energie in de meridianen beïnvloeden via oppervlakkige lichaamspunten op de meridianen. Dit zijn de acupunctuurpunten; er zijn ca 349 klassieke punten. Er wordt gezegd dat in ca 23 minuten er een complete meridianen cyclus is doorlopen. Dat is de reden waarom je gemiddeld die tijd “in de naalden” ligt.

Doel van een acupunctuurbehandeling

Eenvoudig gezegd: energie die niet lekker stroom geeft ongemak: pijn, onbalans in emoties, hormonen en wat al niet meer aan klachten en symptomen. Het doel van de acupunctuurbehandeling is daarom de Qi-stroom te bereiken en de stroom te beïnvloeden met een naaldje via acupunctuurpunten op de huid om:

  • blokkades van Qi-stroom op te ruimen; denk aan een steen in de rivier waardoor die niet lekker stroomt. Je merkt dit door: pijn, ongemak, mentaal of emotioneel zit je niet lekker enz
  • Qi-stroom te versterken; denk aan te weinig of minimale kwaliteit water in de rivier. Zo kunnen gebieden niet goed gevoed worden en stapelt afval zich op. Je merkt dit door burn-out, uitputting, trauma enz.
  • Zieke Qi te verwijderen; denk aan een bus giftige verf die in de rivier is beland. Je kan dit hebben na verkeerde voeding, negatieve emoties, klimaatfactoren zoals vocht of koude enz.

 Yin en Yang: essentieel balans in je leven

De kunst van een optimaal gezondheid is jouw balans in alle aspecten van het leven zoals werk, relaties enz. Dus niet teveel, niet te weinig, niet te koud, niet te warm, niet te actief, niet te passief enz. Dit wordt aangeduid met balans tussen Yin en Yang. Deze persoonlijk balans wordt altijd meegenomen in een behandeling. Daarom is een acupunctuur behandeling ook nooit precies hetzelfde voor iedereen.

Acupunctuurnaalden

Voor de behandeling worden hele kleine, fijne naaldjes gebruikt. Je voelt soms wel een heel klein prikje door de huid. Toch wordt het zelden als echt pijnlijk ervaren.

De naaldjes van tegenwoordig zijn steriel en eenmalig in gebruik. Dat is heel anders dan vroeger. Want toen gebruikte men stenen naalden en bamboesplinters. Later werden wel metalen naaldjes gebruikt maar die moest je dan zelf steriliseren; in een autoclaaf bijvoorbeeld.

Voor wie is het, zo’n steken-met-naalden-therapie

Je kan eigenlijk iedereen met acupunctuur behandelen. Per persoon en indicatie worden keuzes gemaakt welke punten het meest effectief zijn; want we gaan ze niet alle ca 349 aanprikken natuurlijk. In sommige situaties worden specifiek punten vermeden bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap.

Ikzelf zal niet zo snel kinderen met acupunctuurnaaldjes plagen; het lijkt mij redelijk traumatisch. In die gevallen gebruik ik kleurenpunctuur. Dat is een lichtpen die kleur uitstraalt. Daarmee worden de acupunctuurpunten ingestraald met een gekozen kleur. Vaak combineer ik kleurenpunctuur bij volwassenen met de gewone acupunctuur

Het effect van acupunctuur is super goed. Al blijft het een persoonlijke kwestie. Het is mijn overtuiging dat alle behandelmethodes, dus ook acupunctuur, handreikingen zijn. De cliënt(e) zelf doet het eigenlijk werk door het op te pakken.

Deze blog is uiteraard geen compleet verhaal over het hoe en wat rondom acupunctuur. Dat was ook niet mijn insteek. Ik hoop wel dat ik je een stukje wijzer ben geworden op het gebied van acupunctuur.

Geïnteresseerd in een acupunctuurbehandeling?

Barbara

Barbara Koelen-Speets

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin