Wat is de invloed van stress op hormonen

1. Gezonde stress
Stress heeft als eerste een effect op het zenuwstelsel. Het overlevingssysteem wordt geactiveerd als reactie op gevaar met als doel te overleven. Denk aan hartkloppingen, snelle ademhaling, gejaagdheid, nervositeit enz.

Een gezonde stress reactie betekent dat je kan aanpassen aan de veranderende situatie met een nieuw evenwicht. De rust komt terug, het lichaam kan energie opbouwen en herstellen.
Zo werkt stress positief voor de gezondheid, persoonlijke groei en de weerbaarheid.

2. Stress en het hormonale systeem
Als stress langer aan houdt komt een tweede reactie opgang via het hormoonstelsel.
Langdurige stressprikkel verstoort de balans van allerlei verschillende hormonen binnen het hormoonsysteem. Denk aan: oestrogeen, progesteron en testosteron, maar ook cortisol, schildklierhormonen e.a.

Er is kans op verschillende hormonale klachten, uitputtingsgevoel, traag opgang komen ’s morgens, slaapklachten, slechte concentratie, overmatige alertheid, vermoeidheid, burn-out enz. In de periode van de overgang kan dit verergering geven van overgangsklachten.

3. Stress en het immuunsysteem
Wanneer de stressreactie niet (helemaal) stopt dan ontstaan er naast verstoringen in het hormonale evenwicht uiteindelijke ook negatieve invloeden op het immuunsysteem. Denk aan chronische klachten zoals vermoeidheid, maag- en darmklachten, bijnieruitputting, ontstekingen, verminderde weerstand enz.

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!