Wat is progesteron

Progesteron en oestrogeen zijn samen de vrouwelijke hormonen bij uitstek. De hypofyse produceert LH en FSH. Als deze hormonen in het bloed aanwezig zijn worden de eierstokken gestimuleerd oestrogeen en progesteron aanmaken.

Waar wordt progesteron aangemaakt

Je hypofyse produceert het luteine stimulerend hormoon: LH (belangrijk voor de eisprong) en het folikel stimulerend hormoon: FSH (belangrijk voor de rijping van een eicel). Als deze hormonen in het bloed aanwezig zijn worden de eierstokken gestimuleerd oestrogeen en progesteron aanmaken.
Na je eisprong produceert het gele lichaam (eicel schil) progesteron. Bij zwangerschap neemt de placenta dit vanaf week 10-14 over.
Bij geen bevruchting, gaat het gele lichaam ten gronde; progesteronniveau daalt aanzienlijk.

Daarnaast wordt progesteron ook een beetje in je bijnieren gemaakt.

Wat doet progesteron

  1. Cruciaal voor uitrijping baarmoederslijmvlies zodat een bevrucht eicel goed kan innestelen.
  2. Werkt verslappend op de baarmoeder zodat de baarmoeder niet gaat samentrekken tijdens de zwangerschap.
  3. Maakt rustig
  4. Zorgt voor goede slaapkwaliteit

Wat is progesteron tekort

  1. Je maakt te weinig progesteron aan in de eierstokken.
  2. Wisselende FSH waarde vanuit je hypofyse.
  3. Er is een oestrogeendominantie. Dan wordt er teveel oestrogeen aangemaakt. Hierdoor lijkt het alsof progesteron in verhouding te weinig is.

Gevolgen progesteron tekort

  • Zwangerschap: Innestelingsproblemen kunnen te maken hebben met te weinig progesteron. Het baarmoederslijmvlies is dan te dun.
  • Menstruatieklachten in 2e helft van je cyclus: PMS, prikkelbaar, moodswings enz
  • Perimenopauze, overgang: beginnende overgangsklachten zoals humeurig, prikkelbaar, moodswings, onrust, onregelmatige cyclus, slecht slapen.

Hoe kan je progesteron aanvullen

Er bestaan geen voedingsmiddelen waarmee je progesteron kan aanvullen.
Er zijn wel progesteron crèmes verkrijgbaar via de (huis)arts. Te gebruiken in de laatste 2 weken van de menstruatiecyclus. Of tijdens de overgang.

Hoe kan je hormonen in balans brengen

Acupunctuur helpt om de balans tussen de verschillende hormonen zo optimaal mogelijk te houden. Zodat je minimale klachten ervaart bij zwangerschapswens, voor de menstruatie en tijdens de periode van de overgang,

Voetreflex helpt om spanningsklachten te verminderen. Spanning en stress werken negatief op je hormoonstelsel. Klachten rondom hormonen verergeren vaak als er veel stress is. Het maakt dan niet uit of er wekelijk veel stress is, of dat je de stress vooral in je eigen hoofd ervaart.

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!