Wat zijn Schussler celzouten?

Celzouten zijn specifieke voedingsstoffen, verkleinde mineralen zouten, zoals die in en om onze cellen van nature voorkomen. Celzouten zijn genoemd naar de biochemicus dr. Wilhelm Heinrich Schüßler (1821 – 1898). Hij heeft als homeopathische arts de Celzouttherapie ontwikkeld. Met celtheorie als basis onderzocht hij de oorzaak van klachten en hoe je die kan behandelen.
Hij heeft gezocht naar een methode om het lichaam te voorzien van minerale stoffen ter bevordering van de gezondheid, zonder de schadelijke bijwerking van hoger gedoseerde mineralen. Zo ontdekte en beschreef Schüssler vanaf ca 1873 de eerste celzouten.
De celzouten zijn door verwrijving (6 maal, D6 of 12 maal, D12) met lactose bereid en voorzien het lichaam van werkstoffen. Dit is niet hetzelfde als de bereidingswijze en werking volgens de homeopathie.

Bij allerlei processen in het lichaam zijn minerale zouten betrokken. Alle levende wezens zijn afhankelijk van opname van mineralen via voedsel. Want celzouten worden niet door het lichaam aangemaakt. In een ideale situatie is er evenwicht tussen opname, verbruik en uitscheiding van celzouten. Volgens Schussler ontstaan klachten door verlies van de minerale zouten uit de lichaamscellen.

Bij tekorten kan je extra celzouten tot je nemen in de vorm van smelt tabletjes. De opname van de celzouten gebeurd via het slijmvlies, vooral in de mond en een beetje via het slijmvlies van de slokdarm. Waarna ze door de capillaire wandelen in het bloed komen en vervoerd worden naar waar ze het hardst nodig zijn. Er zijn tegenwoordig ook crèmes en lotions. Opname gebeurt dan via de huid.

Hoe werken Schusslerzouten

Celzouten (mineralen) werken volgens een biochemisch principe. In 1858 werd de basis van de moderen geneeskunde gelegd met de “cellenleer” van professor Rudolf Virchow. Hij stelde “Het wezen van ziekte is de pathogeen veranderende cellen”. Daarop aansluitend zei Jacob Molenschott: “De zieke van de cel ontstaat door het verlies van anorganische zouten”. Hieruit trok Schussler de conclusie :“Dan moet gezondheid van de cel en dus die van het lichaam ontstaan door opheffing van het verlies”. Deze basisprincipes zijn nog steeds het fundament van moderne toepassing van biochemie.

Welke celzouten zijn er

Dr. Schüssler beschreef 12 basis celzouten met unieke eigenschappen:

nr. 1 Calcium fluoraticum
nr. 2 Calcium phosphoricum
nr. 3 Ferrum phosphoricum
nr. 4 Kalium chloratum
nr. 5 Kalium phosphoricum
nr. 6 Kalium sulfuricum
nr. 7 Magnesium phosphoricum
nr. 8 Natrium chloratum
nr. 9 Natrium phosphoricum
nr. 10 Natrium sulfuricum
nr. 11 Silicea
nr. 12 Calcium sulfuricum

Later werd de lijst met celzouten door andere chemici aangevuld met aanvullende zouten. Er zijn verschillende producenten van celzouten van wie de producten in werkzaamheid (kwaliteit) en prijs verschillen

Voor welke klachten helpen Schussler celzouten

Tips om een celzout te kiezen dat bij jou past

Voor een goed beeld welke celzouten nodig zijn om de balans te herstellen kan je gebruik maken van:

 • Gezichtsdiagnose, gezichtskenmerken.
  Zoals donker lijn onder het oog, roden oren en wangen, couperose, matte ogen, pigment vlekken
 • Aanwezige fysieke klachten en ongemakken
  Zoals spierspanning, hooikoorts, allergieën, slechts slapen, hormonen, vermoeidheid.
 • Kenmerkend gedrag of gevoel:
  Zoals perfectionisme, faalangst, opzien tegen van alles, aardig gevonden willen worden.
 • Afkeer van of behoefte aan
  Zoals koude dranken, hartig eten, koffie, frisse lucht, chocolade