Acupunctuur. Het klinkt misschien als iets wat je alleen ziet in een horrorfilm. Maar geloof me, het is echt niet zo eng als het lijkt. Sterker nog, het kan een fantastische manier zijn om te ontspannen en meer energie en hormoon evenwicht te krijgen.
En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je als een naaldenkussen de behandeling uitloopt. Ik zal je uitleggen waarom.
Wat is acupunctuur eigenlijk
Laat ik beginnen met een korte uitleg van wat acupunctuur is. Het is een alternatieve geneeswijze die al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.
De eerste schriftelijke vermelding van acupunctuur is uit de 2e eeuw voor onze jaartelling. In Europa wordt een acupunctuurbehandeling voor het eerst bekend in ca 1680. Maar wist je dat acupunctuur véél ouder is? Want in Atlantis, 10.800 jaar voor onze jaartelling, was er al bekendheid over energiesystemen in ons lichaam.
Bij acupunctuur worden er hele dunne naaldjes op bepaalde plekken in je lichaam geplaatst: de zogenaamde acupunctuurpunten. Deze punten liggen op meridianen: een netwerk van energiebanen in het lichaam. Door de naalden op deze punten te plaatsen, kan de energie in je lichaam weer in balans worden gebracht en kunnen klachten verminderen.
Maar, doet het geen pijn
Misschien is dit wel de meest gestelde vraag over acupunctuur: “doet het geen pijn?” Het antwoord is eigenlijk heel simpel: het kan een beetje gevoelig zijn, maar het doet geen pijn. De naalden zijn zo dun dat je ze bijna niet voelt. Dat is heel anders dan vroeger. Want toen gebruikte men stenen naalden en bamboesplinters…
En ja, ze worden weliswaar in je lichaam geplaatst. Maar het is niet vergelijkbaar met een prik van een injectienaald. Bovendien blijf je tijdens de behandeling gewoon lekker ontspannen liggen en kun je even lekker wegdromen.
En het mooie is: acupunctuur werkt zonder medicatie en bijwerkingen
Het verschil tussen oost en west
De westerse geneeskunde gaat uit van een anatomisch-fysiologisch mensbeeld. Vooral de uitkomst van het meetbare onderzoek is het middelpunt. Westers wordt de werking van acupunctuur veelal verklaart vanuit westerse neurofysiologie en biochemie.
De oosterse Chinese geneeskunde zoals acupunctuur gaat uit van een energetisch mensbeeld: hoe energie verdeeld is. Er wordt bij klachten gezocht naar waar er disbalans is in de energieverdeling.
Volgens mij moet je deze verschillende systemen niet met elkaar willen vergelijken. Waarom, als beide systemen waardevol zijn, toch?
Bye bye, pijnklachten
Er zijn verschillende stromingen binnen de acupunctuur zoals: Chinese, Japanse, Koreaans en Westerse. En binnen deze stromingen zijn er verschillende stijlen. Niet iedere stijl is even effectief voor bepaalde klachten.
De acupunctuur stijlen die effectief zijn bij het behandelen van pijn zijn: dr. Tan Balance Method Acupuncture en Master Tung Acupuncture.
Dus, heb je last van pijnlijke menstruatie, hoofdpijn, pijnlijke spieren, rugklachten of een ander soort pijn? Ook dan kan acupunctuur de oplossing zijn. Door de naalden op de juiste plekken te plaatsen, kan de doorbloeding verbeteren. En kunnen pijnklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Bovendien kan acupunctuur ook helpen bij endometriose, een pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat normaal gesproken in de baarmoeder groeit, ook buiten de baarmoeder groeit. Acupunctuur kan helpen om de pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen.
Centrum Natuurgeneeskunde & Acupunctuur gebruikt deze Balans Methode. Ik ben daarvoor opgeleid bij de grootste opleider in de Tan Balans Methode Acupunctuur Nederland.
Ontspanning, please
Heb je stress? Of heb je last van een gespannen gevoel? Dan kan acupunctuur je goed helpen. De behandeling stimuleert namelijk de aanmaak van endorfine, ook wel het “gelukshormoon’ genoemd. En ja, daar wordt je ontspannen en blij van. Het kan zelfs helpen bij angststoornissen en depressies.
Weg met die hittegolven
Bij hormonale schommelingen tijdens de menopauze, kan acupunctuur de oplossing zijn. Door het aanbrengen van naalden op specifieke punten in het lichaam, kan acupunctuur helpen om de hormonen in balans te brengen en opvliegers, nachtzweten te verminderen.
Daarnaast kan acupunctuur ook helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen tijdens de overgang en PMS klachten.
Prikkel je vruchtbaarheid
Acupunctuur kan ook helpen bij vrouwen die proberen zwanger te worden. Of ondersteuning nodig hebben bij IVF. Door middel van acupunctuur kan de bloedstroom naar de baarmoeder en eierstokken worden verbeterd, waardoor de kans op een succesvolle zwangerschap kan toenemen.
Naalden met een doel
Energie (Qi) die niet lekker stroomt zorgt voor ongemak zoals: pijn, emotionele onbalans en hormonale klachten. Gelukkig kan acupunctuur helpen bij het opruimen van blokkades in de Qi-stroom, het versterken van de energiestroom en het verwijderen van zieke Qi.
Dus laat die energie lekker stromen en zeg vaarwel tegen die vervelende hormonale klachten.
Je kan eigenlijk iedereen met acupunctuur behandelen. Per persoon en klacht maak ik keuzes welke punten het meest effectief zijn. Want ik ga ze niet alle ca 349 aanprikken natuurlijk.
In sommige situaties worden specifiek punten juiste vermeden, Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap.
Het effect van acupunctuur is super goed. Al blijft het een persoonlijke kwestie. Ik geloof dat alle behandelmethodes, dus ook acupunctuur, handreikingen zijn. De persoon zelf doet het eigenlijk werk door de aangeboden energieverandering op te pakken.
En nu?
Deze blog is uiteraard geen compleet verhaal over acupunctuur. Ik hoop wel dat je een stukje wijzer ben geworden op het gebied van acupunctuur.
En als je voelt: “Die Barbara lijkt er verstand van te hebben…”
Dan weet je wat je moet doen..
Je las een blog van mij – Barbara Koelen Speets
Meer van dit soort blogs lezen? Meld je hier aan voor mijn gratis nieuwsbrief.
Wil je jouw hormonen in balans brengen? Dit kan ik voor je doen:
Voor vrouwen van puberteit tot en met menopauze:
- Acupunctuur behandeling – voor een probleemloze menstruatie, fertiliteit en overgang
- Voetreflexzonetherapie – voor een ontspannen menstruatie, bevalling en overgang
0 Reacties