Zwangerschapskwaaltjes, voorkomen en verhelpen

Tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van allerlei zwangerschapsklachten. Hoe kan je deze kwaaltjes voorkomen en verhelpen.

Zwangerschapsmisselijkheid

In de eerste 14 weken kan je snel en vaak misselijk zijn. Dit kan te maken hebben met hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap. Ook kan een lage bloedsuikerspiegel meespelen. Ga daarvoor anders om met je maaltijd frequentie, niet zozeer meer suikers eten. Eet bijvoorbeeld elke 1,5 uur iets en dan voornamelijk een combinatie van eiwit + vet. Stress en psychische factoren kunnen ook meespelen.
Gember kan verbetering opleveren van misselijkheid. Voldoende vocht inname, Acupunctuur kan goed helpen.

Jeuk

Door het rekken van de huid, meer bloed, en een actief immuunsysteem zal de hoeveelheid stoffen door het lymfesysteem verhogen. Dit kan reacties geven. Aloe vera huidgel heeft een kalmerende werking

Kuitkramp, rusteloze benen

Vooral kramp in de kuiten komt veel voor. Restless legs (rusteloze benen) kunnen ook voorkomen, vooral tijdens 3de trimester. Hierdoor kan je probleem krijgen bij het slapen. Vooral magnesium kan spierkrampen verminderen. Check of er tekort is aan ijzer of foliumzuur. Zorg voor ontspanning zoals voetreflexmassage
Druk op de zenuwen: dit komt door de groeiende baby die extra ruimte inneemt en zenuwen wat bekneld.
Slaapapneu: komt vooral voor aan het einde van de zwangerschap, door groeiende baby. Dit kan bijdrage leveren aan rusteloze benen.

Zwangerschapsdiabetes

Dit is een verhoogde bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap. Zorg voor gezonde voeding, voldoende vitamine D3, Omega-3 vetzuren, multi voor zwangeren

Candida, schimmelinfecties

Gaat om een verstoord intern milieu. Factoren die meespelen zijn: veel suiker eten, veel snelle koolhydraten, hoge bloedsuiker en diabetes, overgewicht, verstoorde darmflora door antibiotica, voedingstekorten, chronische stress. Probiotica kan helpen om het interne milieu te reguleren. Het is belangrijk om suiker te beperken.

Vocht vasthouden, dikke enkels, oedeem

Minder beweging kan dikke enkels geven, Een hoger gewicht helpt niet mee. Vaak neemt het vocht vasthouden toe als er een probleem is rondom de bloedsuikerspiegel. Kan ook komen door het eten van tarwe.

Mastitis Puerperalis, ontsteking borstklier

Probiotica, koude en warme compressen, aloe vera gel

Maagdarmklachten, zuurbranden

Beperk het eten van koolhydraten. Combineer koolhydraten en eiwitten niet in een maaltijd. Vermijd teveel in een keer eten en eten voor het slapen gaan. Tijdelijke geen koffie, pikant eten, chocolade, koolzuurdranken, alcohol. Stoppen met roken. Stressregulatie.

Bekkeninstabiliteit

Langdurig pilgebruik kan een potentiële factor zijn voor bekkeninstabiliteit. Vooral in de laatste weken van de zwangerschap. Door het hormoon Relaxine verweken de banden. Ook speelt hormoon prolactine vaak een rol. Bezoek aan een chiropractor of osteopaat kan waardevol zijn.

Obstipatie

Komt door de hormonale veranderingen. ook de druk van het groeienden kindjes is van invloed. Verhoog de inname van vezels om de stoelgang te reguleren, drink voldoende water. Probiotica kan helpen.

Aambeien

Denk aan de inname van voldoende vezels. En het drinken van voldoende water

Krentenbaard, impetigo

Probiotica. overweeg ozonzalf, alert op hygiene vanwege besmettelijkheid.

Zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk

Vaalkzie je tekorten aan voedingsstoffen zoals B-vitamines, vitamine D, omega 3-vetzuren. Roken, onvoldoende bewegen, overgewicht, hoge bloedsuikers, medicatie kunnen meespelen. Zorg voor evenwichtige voeding, beperk zout inname, voldoende drinken, niet roken, weinig alcohol,. stressregulatie Belangrijk kunnen zijn magnesium, vitamine C, Omega 3, coenzym Q10

Blaasontsteking

Preventief of als onderhoudsdosering kan cranberry gebruikt worden. Vaak is er ook een onbalans in de darmflora. Dan kan een pre- en/of probiotica goed werken.

Postnatale depressie preventie

Zorg voor voldoende beweging, zonlicht, stressreductie, beperk snelle koolhydraten en suikers, omega 3-rijke produkten, beperk dierlijke producten. Probiotica kan helpen. Yoga, meditatie, ontspannen is belangrijk

GRATIS CHECKLIST

"Razende Hormonen"

Ontdek of jouw klachten door een hormonale disbalans komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!